Tai ji en lichaam

Een aangenaam neveneffect van tai ji is de weldaad voor lichaam en geest. Het brengt je niet alleen tot fysieke, emotionele en mentale rust. Tai ji stimuleert ook een goede gezondheid.

De diepe ademhaling bevordert zuurstof toevoer en zuurstof transport doorheen het hele lichaam. Dit heeft een gunstig effect op het verminderen van verzuring van het lichaam. Verzuring is immers een belangrijke oorzaak van veel ziekten. Zo maakt tai ji je lichaam en zijn zelf-herstellend vermogen sterker. Bovendien stimuleert een diepe uitademing ook een diepere ontspanning van het lichaam, waardoor overtollige stress sneller wegvloeit.

De vloeiende, ritmische bewegingen veroorzaken zachte drukveranderingen diep in het lichaam. Deze creëren op hun beurt een pulsatie in de lymfevaten, wat de doorstroming van het lymfevocht bevordert. Op die manier verhoogt ook de immuniteit van het lichaam.

Bewegen in combinatie met het werken met de mind stimuleert de circulatie van energie doorheen het lichaam. Dit trekt geleidelijk het energieniveau omhoog, wat de werking van zenuwstelsel en organen sterk ten goede komt.