tai ji en lichaam

Hoewel het doel van ware tai ji de innerlijke ontwikkeling is, is een gezonde geest in een gezond lichaam noodzakelijk. Het lichaam is het voertuig waarmee we deze innerlijke ontwikkelingsweg kunnen wandelen. Een goede gezondheid -zowel lichamelijk, emotioneel als mentaal- en voldoende energiereserve creëren de condities om die weg te blijven bewandelen. Tai ji brengt je niet alleen tot fysieke, emotionele en mentale rust. Tai ji stimuleert ook een goede gezondheid.

Dit zijn daarbij de drie belangrijkste factoren:

De diepe ademhaling bevordert zuurstof toevoer en zuurstof transport doorheen het hele lichaam. Dit heeft een gunstig effect op het verminderen van verzuring van het lichaam. Verzuring is immers een belangrijke oorzaak van veel ziektes. Zo maakt tai ji je lichaam en zijn zelf-herstellend vermogen sterker. Bovendien stimuleert een diepe uitademing ook een diepere ontspanning van het lichaam, waardoor overtollige stress sneller wegvloeit. Hoe lager je stressgehalte, hoe lager je vatbaarheid voor ziektes en hoe hoger je emotionele en mentale weerbaarheid.

De vloeiende, zachte en ritmische bewegingen veroorzaken zachte drukveranderingen en een subtiele massage diep in het lichaam. Deze creëren op hun beurt een pulsatie in de lymfevaten, wat de doorstroming van het lymfevocht bevordert. Op die manier verhoogt ook de immuniteit van het lichaam.

Bewegen in combinatie met het werken met de mind stimuleert de circulatie van energie doorheen het lichaam. Dit trekt geleidelijk het energieniveau omhoog zodat energiereserve opgebouwd wordt, wat de werking van zenuwstelsel en organen sterk ten goede komt. Hoe hoger je energieniveau, hoe sterker je afweersysteem.