5 forces tai ji

5 forces

De naam “5 forces” verwijst naar de 5 dynamische fasen van overgang of transformatie in de eeuwige cirkel van yin naar yang. Het logo geeft deze 5 fasen weer.

Yin en yang

Yin en yang zijn Chinese begrippen die verwijzen naar twee tegengestelde principes of krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn. Het bekende yin-yang symbool is de Oud-Chinese voorstelling van deze kosmische dualiteit.

Deze yin-yang krachten zijn niet statisch, ze zijn constant in beweging en in verandering, ze gaan voortdurend in elkaar over. In die verandering worden 5 fasen van overgang onderscheiden, soms ook ‘de 5 elementen’ genoemd.

5 overgangsfasen

Deze 5 fasen worden benoemd als:  metaal, water, hout, vuur en aarde. Ze hebben elk hun specifieke betekenis, kwaliteit en kleur.

Vermits alle facetten van het leven doordrongen zijn van yin en yang krachten, kan je ook de 5 fasen overal in herkennen. Dus ook in de beweging.

Fase Beweging Kwaliteit Kleur

Fase 1

de startfase: de contractie om in beweging te komen

Hardheid van metaal Wit
Fase 2

de zweeffase: het loslaten van de contractie

Vloeibaarheid van water Diepzee blauw
Fase 3

de zinkfase: het opvangen van het lichaam in een elastische veerkracht

Opgeslagen kracht in een gespannen (houten) boog Woudgroen
Fase 4

de expansiefase: het loslaten van de opgeslagen kracht

Het afvuren van een pijl Robijnrood
Fase 5

de neutrale fase: de rust tussen twee bewegingen

Rust van de aarde Goudgeel

In het begin lijkt dit louter theorie. Om tai ji en haar bewegingen werkelijk te bevatten, is een goed begrip van deze fasen en hun respectievelijke kwaliteiten bijzonder behulpzaam.

In het logo van 5 forces tai ji verwijzen de verschillende kleuren naar de respectievelijke kwaliteiten van elke fase of kracht.