5 forces tai ji

5 forces

De naam “5 forces” verwijst naar de 5 dynamische fasen van overgang of transformatie in de eeuwige cirkelende beweging van yin naar yang. Het logo van 5 forces tai ji geeft deze 5 fasen weer.

Yin en yang

Yin en yang zijn Chinese begrippen die verwijzen naar twee tegengestelde principes of krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn: yin of de ontvangende kracht én yang of de actieve kracht. Het bekende yin-yang symbool is de Oud-Chinese voorstelling van deze kosmische dualiteit.

Deze yin-yang krachten zijn niet statisch, ze zijn constant in beweging en in verandering, ze vloeien voortdurend in elkaar over. In die verandering worden 5 fasen onderscheiden, soms ook ‘de 5 elementen’ genoemd.

5 fasen van overgang

Deze 5 fasen worden benoemd als:  metaal, water, hout, vuur en aarde. Ze hebben elk hun specifieke betekenis, kwaliteit en kleur.

Vermits alle facetten van het leven doordrongen zijn van yin en yang krachten, kan je ook de 5 fasen overal in herkennen, en dus ook in de beweging.

  1. startfase: de contractie om in beweging te komen. Kwaliteit:  hardheid van metaal. Kleur: wit.
  2. zweeffase: het loslaten van de contractie. Kwaliteit: vloeibaarheid van water. Kleur: diepzee blauw.
  3. zinkfase: het opvangen van het lichaam in een elastische veerkracht. Kwaliteit: opgeslagen kracht in een gespannen (houten)boog. Kleur: bosgroen.
  4. expansiefase: het loslaten van de opgeslagen kracht. Kwaliteit: afvuren van een pijl. Kleur: robijnrood.
  5. neutrale fase: de rust tussen twee bewegingen. Kwaliteit: rust van de aarde. Kleur: goudgeel.

In het begin lijkt dit louter theorie. Maar om tai ji en haar innerlijke veranderingen werkelijk te kunnen bevatten, is een goed begrip van deze fasen en hun respectievelijke kwaliteiten absoluut noodzakelijk.

In het logo van 5 forces tai ji verwijzen de verschillende kleuren naar de respectievelijke kwaliteiten van elke fase of kracht. De gehele cirkel verwijst naar de voortdurende verandering noodzakelijk in de zoektocht naar ontwikkeling.