5 forces tai ji

5 forces

De naam “5 forces” verwijst naar de 5 dynamische fasen van overgang of transformatie in de eeuwige cirkelende beweging van yin naar yang. Het logo van 5 forces tai ji geeft deze 5 fasen weer.

Yin en yang

Yin en yang zijn Chinese begrippen die verwijzen naar twee tegengestelde principes of krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn: yin, de ontvangende kracht, én yang,de actieve kracht. Het bekende yin-yang symbool is de Oud-Chinese voorstelling van deze kosmische dualiteit.

Deze yin-yang krachten zijn niet statisch, ze zijn constant in beweging en in verandering, ze vloeien voortdurend in elkaar over. In die verandering worden 5 fasen onderscheiden, soms ook ‘de 5 elementen’ genoemd.

5 fasen van overgang

Deze 5 fasen worden benoemd als:  metaal, water, hout, vuur en aarde. Ze hebben elk hun specifieke betekenis, kwaliteit en kleur.

Vermits alle facetten van het leven doordrongen zijn van yin en yang krachten, kan je ook de 5 fasen overal in herkennen, en dus ook in de beweging.

  1. startfase: de contractie om in beweging te komen, bevat de hardheid van metaal. Kleur: wit.
  2. zweeffase: het loslaten van de contractie, gekenmerkt door de vloeibaarheid van water. Kleur: diepzee blauw.
  3. zinkfase: het opvangen van het lichaam in een elastische veerkracht, als de opgeslagen kracht in een gespannen (houten)boog. Kleur: bosgroen.
  4. expansiefase: het loslaten van de opgeslagen kracht, zoals bij het afvuren van een pijl. Kleur: robijnrood.
  5. neutrale fase: de rust tussen twee bewegingen, gekenmerkt door de rust van de aarde. Kleur: goudgeel.

Hoewel dit in het begin louter een mooie theorie lijkt, is een goed begrip van de verschillende fasen en hun respectievelijke kwaliteiten absoluut noodzakelijk om tai ji én haar innerlijke veranderingen werkelijk te kunnen bevatten.

In het logo van 5 forces tai ji verwijzen de verschillende kleuren naar de respectievelijke kwaliteiten van elke fase of kracht. De gehele cirkel verwijst naar de voortdurende verandering noodzakelijk in de zoektocht naar ontwikkeling.