lesgevers

annemarie leijssen °1962

Annemarie begon tai ji te beoefenen in 1991. Aanvankelijk deed ze dat bij Jef Crab en later bij Tine Vandromme, destijds beiden leerling van tai ji-meester Patrick Kelly. Sinds 2002 geeft ze tai ji lessen. In februari 2019 startte zij samen met Sven een eigen school: 5 forces tai ji.

Dankzij Tine Vandromme volgt zij sinds 2005 les bij Patrick Kelly zelf. Zo raakte ze vertrouwd met zijn traditie en methode. Overtuigd door de degelijkheid, helderheid, kracht en oprechtheid van zijn systeem wil zij dit in haar eigen lessen voortzetten en aanbieden.

Wat betekent tai ji voor jou?

Voor ik met tai ji begon was ik een amateur danser en op zoek naar een bewegingsvorm die ik tot mijn zestigste kon blijven doen. Als ik nu terugblik op wat tai ji me bijgebracht heeft, dan is de beweging op zich daar slechts een miniem onderdeeltje van. Tai ji heeft me geholpen bij het maken van moeilijke keuzes; sterkt me fysiek, emotioneel en mentaal. Maar het belangrijkste is wellicht dat tai ji een weg geopend heeft naar innerlijke ontwikkeling. De bedoeling daarvan is niet om een perfect mens te worden, maar om datgene wat innerlijke groei in de weg staat te transformeren om zo een optimalere bijdrage, hoe bescheiden ook, te kunnen leveren aan het grotere geheel. Het besef is gegroeid dat innerlijke ontwikkeling niet om jezelf draait, maar om de bijdrage die je -in alle eenvoud en oprechtheid- aan dit grotere geheel kan schenken. In die zin is het voor mij belangrijk om zo nauwkeurig en volledig mogelijk door te geven wat we zelf ontvangen hebben en me ten dienste te stellen van de dao (道), de weg.”

sven en annemarie, Glarisegg 2019
picture by Manuela Beillard

sven de bruyn °1972.

Sven volgde van 1999 tot 2018 tai ji lessen bij Tine Vandromme, destijds leerling van Patrick Kelly. Sinds 2013 volgt ook hij steeds intensiever les bij Patrick Kelly. In februari 2019 startte hij samen met annemarie een eigen school: 5 forces tai ji.

Wat betekent tai ji voor jou?

“De reden dat ik tai ji doe, is doorheen de tijd een aantal keer veranderd. In het begin was die zeker fysiek: ik wilde van de rugpijn af. Maar diep van binnen werd ik gedreven door iets anders, dat ik moeilijk kon bevatten. Geleidelijk aan is het me duidelijker geworden en is dat geëvolueerd naar een steeds dieper verlangen naar het ontdekken van mijn ware zelf. Tai ji is niet meer weg te denken uit mijn leven. Het helpt me om mezelf, mijn acties en motieven te onderzoeken en te relativeren.”